n
Bezinningstochten home

Nepal
Kloostertocht Tsum Vallei (VOL)

12 mrt - 3 apr 2023

De Nepal reis zit vol, je kunt wel op de wachtlijst geplaatst worden. Stuur dan een e-mail naar: bezinningstochten@itip.nl.
Op deze nieuwe speciale tocht nemen we je mee naar een Tibetaans boeddhistische juweel dat verscholen ligt achter de besneeuwde pieken van het Ganesh Himal massief: de Tsum vallei (de 'Verborgen' Vallei). Deze authentieke, dunbevolkte vallei, strekt zich uit tot in Tibet en is pas 10 jaar open voor publiek! Halverwege onze tocht ligt op 3700 m hoogte een klein klooster waar we ons drie dagen terugtrekken voor een stilte- en meditatieretraite.

Het verborgen juweel 

De afgelegen Tsum vallei is in zijn geheel omgeven door de glinsterende toppen van de Ganesh Himal (7422 m), Shringi en Boudha Himal en de machtige Himalchuli (7893 m). Nepalese pelgrims beschouwen Tsum als een van de ‘bae-yuls’, een verborgen mythisch land waar je vrede kunt vinden en bovenal je spirituele leven kan voeden. Grote namen als Guru Padmasambhava en yogi Milarepa hebben zich hier ooit teruggetrokken voor meditatie.

De vriendelijke boeddhistische bewoners van de authentieke dorpen, zijn van Tibetaanse oorsprong en leven hier in harmonie met de prachtige natuur. Overal liggen kleine kloostertjes, stupa’s, oude meditatiegrotten met kleurrijke fresco’s. Langs de voetwegen treffen we onovertroffen mani walls aan, lange muren van gebedsstenen. Het Tibetaans boeddhisme in zijn pure eenvoud en schoonheid vind je hier nog ongeschonden terug.

Lopen en loslaten

We starten onze trek in het middengebergte (2500 – 3500 m) van het Gorkha district. De veelal met leistenen geplaveide paden voeren ons langs eindeloos gestapelde rijstterrassen, stukjes jungle met watervalletjes en fluitende vogels, en door karakteristieke Hindoe dorpen. Getuige de kleine tempeltjes langs de weg, is dit het land van Shiva en Vishnu. Op de eerste twee passen worden we bij helder weer beloond met vergezichten op de Himalaya. Dan dalen we af naar de kloof van de Buddhi Gandaki rivier, om vervolgens door bamboe- en rododendronbossen naar het begin van de Tsum vallei te klimmen. Bij elke stap die je zet in deze unieke bergwereld, laat je het drukke bestaan van thuis steeds verder los. 

 

Impressie kloostertocht Tsum Vallei in Nepal, gemaakt tijdens onze verkenning najaar 2018

Verblijf in Tibetaans klooster 

In de voetsporen van de Tibetaanse monniken trekken we de weidse Tsum vallei binnen en komen we na 8 dagen wandelen aan bij het klooster van Mu, achterin de vallei gelegen, ver van de bewoonde wereld. We zijn hier 3,5 dag te gast en hebben onze eigen retraite met stilte, meditatie en wandelingen door de ongerepte natuur naar unieke uitzichtpunten. We verblijven in de slaapgebouwen naast het klooster. Voor de meditaties en het mantra zingen, mogen we gebruik maken van de rijkversierde gebedsruimte met oude fresco’s en boeddha-beelden.

Stil van geest en hernieuwde energie

Op deze schitterende plek, ervaren we de pure kracht van de natuur en onze nietigheid als mens. Gaandeweg raak je steeds verder onthecht en innerlijk zo stil dat de antwoorden op essentiële levensvragen als vanzelf omhoogkomen. Het diepe contact met je zelf brengt helder zicht op wie je bent en wat je te doen staat. Stil van geest en met nieuwe energie dalen we weer af naar de bewoonde wereld.

Slapen in herbergjes, lopen in stilte, ervaringen delen

Tijdens de trek overnachten we in gastvrije herbergjes. De ochtend begint met lichaamswerk en het uitwisselen van dromen. Elke dag kent zijn eigen thema dat past bij het moment, bij het landschap en bij de innerlijke reis die we maken. We lopen veel in stilte en doen onderweg meditatieve en energetische oefeningen. 's Avonds delen we over onze ervaringen en inzichten van de dag. Ook maken we je wegwijs in het Tibetaans Boeddhisme. We helpen je om boeddhistische thema’s toepasbaar te maken met behulp van meditaties en ervaringsoefeningen.


" Misschien is het fijnste wat ik ervaar na de reis, de enorme rust die ik voel, in mijn lichaam en in mijn hoofd. Er is een soort klaarheid, helderheid. Ik maak me geen zorgen meer over de toekomst, over mijn relatie of over de baan die ik moet vinden. Ik voel een diep vertrouwen.”

- deelnemer bezinningstocht HimalayaOp de wandeldagen, lopen we zes tot zeven uur. Onze bagage wordt gedragen door Nepalese sherpa’s. Ze zijn open en nieuwsgierig in het contact. Via hen krijgen we veel mee over de Nepalese bergcultuur. De tocht is stevig maar wordt geleidelijk opgebouwd wat betreft wandelinspanning en hoogte acclimatisatie. Voorwaarde is dat je goed ter been bent en een goede conditie hebt. Bergwandelervaring is een voordeel.

Klik hier voor een impressie van het reisprogramma van dag tot dag.

Praktische informatie

Informatie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus en hoe wij hier mee omgaan vind je hier.

Reisdata: zondag 12 maart t/m maandag 3 april 2023
Reiskosten (exclusief vliegticket): € 3.795,-
Let op! SNP boekt het vliegticket voor je. De kosten hiervan worden aan de reissom toegevoegd. De ticketprijs kan fluctueren afhankelijk van het moment van boeken.

De reiskosten zijn inclusief begeleiding (2 begeleiders), eten, drinken, verblijf in lokale lodges, hotelovernachtingen op basis van 2-persoonskamers in Kathmandu, transfers en permits; exclusief vliegticket Amsterdam-Kathmandu van ca. € 1060,- (afhankelijk van het moment van boeken), reserveringskosten (€ 25), SGR-bijdrage (€ 5) en calamiteitenfonds (€ 2,50), visum (ca. € 50) en de maaltijden in Kathmandu. Toeslag voor een eenpersoonskamer gedurende de 5 nachten in Kathmandu is € 215,-

De groepsgrootte is minimaal 10, maximaal 14 deelnemers.

Voor de deelnemers die definitief meegaan is er op dinsdag 17 januari om 19.30 uur een informatie-/kennismakingsavond in de aula van de Zeister Vrije School, Socrateslaan 22 in Zeist.

Op deze reis zijn de SNP-reisvoorwaarden van toepassing. Het is belangrijk een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor jezelf.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marcel Favier (06) 13611499 of marcel@itip.nl; of met het kantoor van het ITIP via onderstaande contactgegevens.

E-mail ons: bezinningstochten@itip.nl of bel (0575) 510 850
Meer bergtochten

INITIATIEF VAN ITIP | SCHOOL VOOR LEVEN EN WERK

Bezinningstochten is een initiatief van ITIP School voor leven en werk, opleidingsinstituut voor iedereen die wil leven en werken vanuit bezieling en vertrouwen. We geloven dat wanneer je uitdrukking geeft aan wat je werkelijk drijft, je vervuld leeft en jouw bestemming vindt in de wereld. Al meer dan 35 jaar bieden wij opleidingen en activiteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, en zijn we werkzaam in het veld van organisatieontwikkeling en loopbaanbegeleiding. Daarnaast hebben we bijna 20 jaar ervaring in het  organiseren van bezinningstochten, natuurretraites en inspiratiereizen.