Bezinningstochten home

Jordanië
Mannentocht woestijn (NIEUW)

24 - 31 okt 2021

In het najaar van 2021 organiseren we een mannentocht naar de Wadi Rum in Jordanië, een prachtig woestijngebied dat sinds 2011 op de werelderfgoedlijst van het Unesco staat.

De woestijn is bij uitstek de plek waar vooral mannen zich in vele tradities op belangrijke momenten terugtrokken uit het dagelijks bestaan, al eeuwenlang: om stilte en rust te zoeken, om te bidden voor een visioen, om de innerlijke ‘wilde dieren’ te ontmoeten en te temmen en/of om in contact te zijn met dat wat groter is dan jezelf. Vaak blijkt het een plek van inwijding, die je op cruciale punten in je leven nieuwe richting geeft.

Ervaren van broederschap

Met enige regelmaat organiseren wij woestijntochten specifiek voor mannen, wat telkens bijzondere ervaringen zijn.

Hans Wopereis over een eerdere mannentocht:
‘Het was geweldig: de broederschap, de herkenning, de stille rust, de tederheid, de steun, de kracht waarin we elkaar vonden en ontmoetten. Geweldig ook omdat het er zo vanzelfsprekend was, zonder dat we het erover hadden of het op wat voor manier ook gecultiveerd of opgeblazen werd.’

In deze bezinningstocht staan we stil bij ons leven, bij wie we zijn als man, als partner, als vader, als zoon, als vriend en/of als broeder. We raadplegen elkaar en bevrijden onszelf dieper van wat ons weerhoudt om helemaal te zijn wie we zijn. En bovenal ontmoeten we elkaar, en vieren de schoonheid en kostbaarheid van het leven.

Gastvrijheid van de Bedoeïenen

De Wadi Rum is een adembenemend ruige, stille vallei met wijde vlakten en majestueuze rotswanden van zandsteen en graniet. We zullen met name door het rustigere, maar minstens zo mooie noordelijke deel van Wadi Rum trekken. We wandelen grotendeels in stilte onder begeleiding van onze bedoeïenengids en zijn mannen, en met het gemak van een aantal kamelen. Onze bagage wordt met jeeps vervoerd.

Elke dag heeft zijn eigen thema, wat past bij dat moment en bij de reis die we ook naar binnen maken. We doen meditatieve en energetische oefeningen. Verder wisselen we dromen uit, vertellen over onze ervaringen en levens, en genieten van de gastvrijheid van de bedoeïenenmannen. In de ochtend en de tweede helft van de middag wandelen we. ‘s Middags is er een heerlijke lunch in de schaduw en ‘s avonds verblijven we in een dagelijks opgebouwd bedoeïenenkamp. Halverwege de week nemen we een dag rust.

Impressie van een mannentocht in Marokko

Praktische informatie

Data: zondag 24 oktober t/m zondag 31 oktober 2021

Iedereen met een goede gezondheid en een gemiddelde conditie kan meedoen. Je hebt geen wandel- of woestijnervaring nodig. Wel de bereidheid om je eigen dilemma’s te onderzoeken en de stilte aan te gaan. Er is meer dan voldoende heerlijk eten en onbeperkt drinkwater. Water om te wassen is beperkt. Slapen doen we onder de sterrenhemel op een matje. Een goede thermo slaapzak dien je zelf mee te nemen.

We komen op zondag 24 oktober aan in Amman en overnachten daar  in een 3-sterrenhotel. De volgende ochtend rijden we in ongeveer vier uur naar Rum Village, vanwaar we met jeeps naar de startplek van onze tocht worden vervoerd. Vanaf hier gaan we te voet verder, om vervolgens zes dagen en nachten in de woestijn te verblijven. Op zondag trekken we de woestijn weer uit. Na een heerlijke douche in Salem Camp, vertrekken we naar het vliegveld voor onze terugvlucht naar Amsterdam. 

De groepsgrootte is minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers.

De reis wordt begeleid door Hans Wopereis en Axel Posthumus.
Voor de mensen die definitief meegaan is er voorafgaand aan de tocht een kennismakings- en informatieavond in Zutphen. Deze wordt gehouden op dinsdag 21 september; aanvang 19.30 uur.


'De tocht in combinatie met de begeleiding gaven mij de gelegenheid om dichterbij de zaken te komen die bij mij persoonlijk speelden, zowel privé als m.b.t. werk. Het was een intense en onvergetelijke trip, met liefdevolle broederschap!'
- deelnemer mannentocht woestijn Jordanië


Kosten en aanmelding

Informatie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus en hoe wij hier mee omgaan vind je hier.

Reissom: € 2.395,- 

Dit bedrag is inclusief begeleidingskosten, vliegticket Amsterdam-Amman met Transavia, een hotelovernachting in Amman op basis van een 2-persoonkamer, 6 dagen woestijntocht all-in, transfers;
exclusief fooien, extra drankjes, extra maaltijden, visum (ca. € 45),  reserveringskosten (€ 25), SGR-bijdrage (€ 5), calamiteitenfonds (€ 2,50) en Co2 compensatie (1,60)

Op deze reis zijn de SNP reisvoorwaarden van toepassing. Het is belangrijk voor jezelf een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

Wil je meer informatie of heb je vragen over de reis, dan kun je contact opnemen met Hans Wopereis: hanswop@me.com of 06-10378975; of met kantoor van het ITIP via onderstaande contactgegevens.

E-mail ons: bezinningstochten@itip.nl of bel (0575) 510 850
Meer woestijntochten

INITIATIEF VAN ITIP | SCHOOL VOOR LEVEN EN WERK

Bezinningstochten is een initiatief van ITIP School voor leven en werk, opleidingsinstituut voor iedereen die wil leven en werken vanuit bezieling en vertrouwen. We geloven dat wanneer je uitdrukking geeft aan wat je werkelijk drijft, je vervuld leeft en jouw bestemming vindt in de wereld. Al meer dan 35 jaar bieden wij opleidingen en activiteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, en zijn we werkzaam in het veld van organisatieontwikkeling en loopbaanbegeleiding. Daarnaast hebben we bijna 20 jaar ervaring in het  organiseren van bezinningstochten, natuurretraites en inspiratiereizen.