Bezinningstochten home

Marokko
Woestijntocht mannen

31 maart - 7 april 2018

In de week van za 31 maart t/m za 7 april 2018 bieden we een bezinningstocht naar Marokko aan voor mannen die op zoek zijn naar stilte en bezinning, en die bereid zijn hun ervaringen tijdens de tocht met anderen te delen.

De woestijn is bij uitstek de plek waar vooral mannen zich in vele tradities op belangrijke momenten terugtrokken, al eeuwenlang: om stilte en rust te zoeken, om te bidden voor een visioen, om de innerlijke 'wilde dieren' te ontmoeten en te temmen, of om in contact te zijn met dat wat groter is dan jezelf. Vaak blijkt het een plek van inwijding, die je op cruciale punten in je leven richting geeft.

Ervaren van broederschap
Het is voor de vijfde keer dat we deze tocht voor mannen organiseren, wat telkens bijzondere ervaringen zijn: de herkenning, de broederschap, de stille rust, de zachtmoedigheid, de steun en de kracht die we als mannen onder elkaar vinden en ontmoeten. In de stilte en de grootsheid van de woestijn staan we met elkaar stil bij ons leven, bij wie je bent als man, als partner, als vader, als zoon, als vriend en/of als broeder. We raadplegen elkaar en bevrijden ons dieper van wat ons weerhoudt te zijn wie we zijn. En we vieren met elkaar de schoonheid en kostbaarheid van het leven, ja zeker ook dat!
 


"Het intense samenzijn, de ruimte tussen ons in, de verbondenheid, de eenvoud en natuurlijk de stilte en de leegte van de woestijn, wat heb ik genoten!"
- deelnemer mannentocht Marokko (2015)


 

Impressie mannentocht Marokko (2015)

Gastvrijheid van de Bedoeïenen
We wandelen grotendeels in stilte onder begeleiding van onze bedoeïenengids Youssef en zijn mannen, een karavaan kamelen die onze bagage vervoert, en met het gemak van een aantal kamelen om op te rijden. We wandelen afwisselend door laaggebergte waarin de overgang van de Atlas naar de Sahara gemaakt wordt. Het voert ons over rotsachtige vlaktes, langs oude rivierbeddingen en door eindeloze zandduinen van de Sahara, met hier en daar een kleine Bedoeïenen nederzetting of oase. 

Elke dag heeft zijn eigen thema, wat past bij dat moment en bij de reis die we ook naar binnen maken. We doen meditatieve en energetische oefeningen. Verder wisselen we dromen uit, vertellen over onze ervaringen en levens, en genieten van de gastvrijheid van de Bedoeïenen, die soms ‘s avonds nog muziek maken. We slapen onder de indrukwekkende sterrenhemel. In de ochtend en de tweede helft van de middag wandelen we. ‘s Middags is er een lunch in de schaduw en ‘s avonds verblijven we in een dagelijks opgebouwd Bedoeïenen kamp. In de loop van de week nemen we een dag rust.

Praktische informatie
Datum van de reis: van zaterdag 31 maart t/m zaterdag 7 april 2018.

De bezinningstocht start op zaterdag 31 maart. De eerste nacht slapen we in een eenvoudig hotel in Ouarzazate. De volgende ochtend vertrekken we al vroeg voor een vier uur durende rit door het Atlasgebergte naar de startplek van onze tocht. Vanaf hier gaan we te voet verder, om vervolgens zes dagen en vijf nachten in de woestijn te verblijven. Op vrijdag trekken we de woestijn weer uit, en verblijven we weer een nacht in het hotel in Ouarzazate.

Iedereen met een goede gezondheid en een gemiddelde conditie kan meedoen. Je hebt geen wandel- of woestijnervaring nodig. Wel de bereidheid om je eigen dilemma’s te onderzoeken en de stilte aan te gaan. Er is meer dan voldoende heerlijk eten en voldoende drinkwater. Water om te wassen is zeer beperkt. Slapen doen we onder de sterrenhemel op een matje. Een goede thermo slaapzak dien je zelf mee te nemen.

De groepsgrootte is minimaal 6 en maximaal 14 deelnemers.
De tocht wordt begeleid door Gert Stegeman en Stijn Rost van Tonningen.

Voor de deelnemers die definitief meegaan is er op 21 februari 2018 een start- en kennismakingsavond in Utrecht.

Reiskosten en aanmelding
Reiskosten: € 1875,-
Dit bedrag is onder voorbehoud van stijgende ticketprijzen, waardoor op het moment van boeking de reissom hoger kan uitvallen. Hoe later je boekt, hoe groter deze kans is.

De reiskosten zijn incl. begeleiding, ticket Amsterdam-Ouarzazate met Royal Air Maroc, hotelovernachtingen in Ouarzazate op basis van een 2-persoonkamer, 6 dagen woestijntocht all-in, transfers; exclusief fooien, drankjes, extra maaltijden, € 20 boekingskosten en € 2,50 calamiteitenfonds. 

Eventuele extra kosten:
- toeslag bij minder dan 10 deelnemers: € 150,-
- toeslag voor een 1-persoonskamer in Ouarzazate: € 56,- (bij boeking aangeven)

Voor Marokko is geen visum nodig.

Op deze reis zijn de SNP reisvoorwaarden van toepassing. Het is belangrijk een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor jezelf.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gert Stegeman:
(06) 15414871 of gert@itip.nl; of met het kantoor van het ITIP via onderstaande contactgegevens.

E-mail ons: bezinningstochten@itip.nl of bel (0575) 540 700
inschrijven
Meer woestijntochten