Bezinningstochten home

Begeleiders van bezinningstochten

Marcel Favier

Marcel Favier

Je kunt contact opnemen met Marcel Favier via:
T - (06) 13611499
E - marcel@itip.nl

Bertram Lammers

Bertram Lammers

Ik ben een natuurmens met een voorliefde voor de bergen en de leegte van de woestijn en het hoge Noorden. De oerkracht van de natuur en het sjamanisme inspireren mij, telkens weer. Als ik buiten ben dan stroomt het vanzelf in me. Ik ben dan vol in contact met mijn vrolijke, speelse en avontuurlijke kant en ook vol vertrouwen. Ik geniet ervan om in het werk met mensen de kracht, stilte en inspiratie van de natuur hun werking te laten hebben. In een echte ontmoeting met de natuur vind je jezelf en de natuurlijke weg die bij je hoort. Mijn drum en fluit zijn trouwe metgezellen op elke tocht. Naast de bezinningstochten, werk ik in de diverse opleidingen en in het organisatiewerk van het ITIP. Ik ben geboren in 1959, getrouwd met Ingrid van Dijk en we hebben drie kinderen. Meer over Bertram vind je op zijn website en waarom hij zo van dit werk houdt in onderstaand filmpje.

 

Je kunt contact opnemen met Bertram Lammers via:
T - (06) 50445344
E - bertram@itip.nl

Herma Meulenkamp

Herma Meulenkamp

De vreugdevolle én pijnlijke gebeurtenissen die het leven op mijn bord legt, zijn een grote bron van inspiratie voor me. Wat mij van buitenaf tegemoet komt, ervaar ik steeds vaker als hulp om mijn kern te bevrijden en mijn licht te laten schijnen. Dat is niet altijd meteen het geval; meditatie, stilte, studeren en in gesprek gaan met anderen, helpen me om toe te laten wat er is. Van daaruit ontstaat mijn eigen antwoord en geef ik mijn inspiratie vorm. Dan raak ik vervuld en ben ik dankbaar gestemd.

In Israël merk ik dat bepaalde plaatsen mij diep raken, door de oerverhalen die in me leven en de energie die daar aanwezig is. Er worden grenzen, schillen van verdediging, in mij opgeroepen en versterkt … andere grenzen  lossen onmiddellijk op. Daardoor kan ik zeggen dat Israël het beloofde land is, buiten mij en in mij.     

Al meer dan 35 jaar begeleid ik mensen; ik leid ze op om zo vrij mogelijk hun weg in het leven te vinden. Binnen het ITIP werk ik in verschillende opleidingen en daarnaast heb ik mijn eigen praktijk. Inmiddels ben ik zo’n 40 jaar samen met Simon Goudsmid, mijn man. We hebben één zoon, die ver is uitgevlogen.

Je kunt contact opnemen met Herma Meulenkamp via:
T - 06-18466319
E - herma.meulenkamp@gmail.com

Hans Wopereis

Hans Wopereis

Sinds mijn 24ste ben ik werkzaam op het kruispunt van persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling. Ik kwam al vroeg bij het ITIP te werken, en ben daar sinds 2000 directeur en mede-directeur van. Ik ben getrouwd, heb twee dochters en bewoon samen met het gezin van mijn vriend en mede-directeur Bas Klinkhamer een boerderij in de buurt van Zutphen. Tevens schrijver van het in 2009 verschenen boek "Het licht en de korenmaat: je ziel als werkgever". In 2002 kwam ik samen met Bas op het idee om een vierdaagse retraite met een groep leidinggevenden niet te laten plaatsvinden in een conferentieoord, maar deze aan te bieden als een bezinningstocht in de bergen. Dit bleek een van de beste ideeën uit mijn leven, zo geïnspireerd en dankbaar kwam ik ervan terug. Mijn avontuurlijkheid, mijn leiderschap, mijn improvisatievermogen, mijn liefde voor de natuur, mijn lichamelijkheid, de diepte van het samen op pad zijn, dat alles komt er voor mij in samen.

 

Je kunt contact opnemen met Hans Wopereis via:
T - (06) 10378975
E - hansw@itip.nl

Gert Stegeman

Gert Stegeman

Stilte en bezinning zijn voor mij een belangrijke bron van inspiratie. Ik vind die terug in de natuur, wandelend door bossen, weiden en langs rivieren dichtbij huis, alleen of met cliënten. Of met mijn gezin in de bergen en aan zee. Ik begeleid sinds 10 jaar bezinningstochten, o.a. naar de woestijn van Marokko, de bergen van Nepal, de Zuid-Westkust van Engeland en Israël. In deze reizen ben ik thuis en vind ik telkens nieuwe inspiratie; stilte, leegte, lopen door ongerepte natuur, slapen onder sterren, ontspannen en op je eigen verhaal komen, en weer gaan beseffen wat echt belangrijk is in je leven.

Sinds 2007 ben ik verbonden aan het ITIP, waarin ik werk als begeleider in opleidingen en (loopbaan)trajecten. In mijn eigen praktijk begeleid ik mensen individueel bij werk- en levensvragen. Ik ben getrouwd met Corine en vader van twee dochters, Anne en Nynke.

Meer over Gert vind je op zijn website. En in onderstaand filmpje vertelt hij wat bezinningstochten hem bieden.

 

Je kunt contact opnemen met Gert Stegeman via:
T - (06) 15414871
E - gert@itip.nl

Ellen van Damme

Ellen van Damme

Ik houd van de heldere kleuren in het mediterrane licht. De tragere tred, het genotsvolle, het expressieve van het zuiden. Hoewel ik een Hollandse vrouw ben passen ze bij mij. Als vanzelf ontspan ik en word ik leeg.

Zo ben ik bedoeld. Hetzelfde ken ik wanneer ik een retraite volg of geef. De drukte in mijn hoofd neemt af, mijn lichaam ontspant, dat wat mij benauwt of zorgen baart krijgt ruimte. En als vanzelf breekt het licht er door heen. Dat is me dierbaarder dan wat dan ook. Ervaren dat er ruimte voor vertrouwen en liefde komt.

Nog vreugdevoller is het wat mij betreft als de mensen die ik begeleid, geheel op hun eigen wijze, ditzelfde ervaren. Er ontstaat een samen dat elke ervaring verdiept. En dat in een omgeving vol van licht en schoonheid.

Ik ben binnen het Itip werkzaam in verschillende opleidingen, geef retraites en maak deel uit van het organisatie advies team. Ik ben getrouwd met Bart Veldhuis. We hebben drie volwassen dochters, een kleindochter en kleinzoon.

Je kunt contact opnemen met Ellen van Damme via:
T - (06) 16332334
E - ellen@itip.nl

Marga Brinkhof

Marga Brinkhof

Het begin is stilte ...

… in die stilte mag je alles vergeten wat daarvoor vast stond. Je mag je gedachten vergeten, de gevoelens die je had, naar binnen gebogen of naar buiten. In de stilte is het mogelijk terug te keren tot jezelf.
- Hans Korteweg

Steeds opnieuw zoek ik de stilte op, zoek ik een plek waar het rumoer van alledag naar de achtergrond verdwijnt. Om te ervaren hoe het werkelijk met me is en wat er in de diepte om aandacht vraagt. Deze stilte vind ik door letterlijk even stil te staan en te stoppen met alle activiteit. Wandelingen in de natuur, dicht bij huis, langs stranden of in de bergen helpen me om af te stemmen op wat vanbinnen leeft en voeden me. In de stilteweekenden en in mijn werk help ik mensen de helende werking van stilte te laten ervaren. Ik werk twintig jaar als zelfstandig gevestigd coach, trainer en loopbaanbegeleider. Sinds 2007 ben ik verbonden aan het ITIP, waar ik naast de stilte en bezinningsweekenden mindfulness trajecten verzorg. Ook ben ik binnen het ITIP werkzaam als begeleider in verschillende opleidingen en trajecten. Ik ben getrouwd en moeder van twee volwassen kinderen.

Je kunt contact opnemen met Marga Brinkhof via:
T - (06) 22053201
E - marga@itip.nl

Sonja Thomann

Sonja Thomann

Het avontuur zoeken in de stilte, buiten ergens in de ongerepte natuur, dat is mijn grote passie. Ik voel dan dat ik leef, dat ik een ben met alles. Met elke stap die ik zet in de woestijn creëer ik ruimte in mijn hoofd en hart en er ontstaat een nieuwe perspectief. Ik kijk definitief anders naar mijn dagelijks bestaan in Den Haag. “Anders” betekent voor mij antwoorden vinden, in mij laten ontstaan, die niet gekleurd zijn door de stress en de snelheid van ons leven. Door het ritme van het lopen, de stilte en de schoonheid van de natuur valt alles op zijn plek. In de woestijn voel ik me thuis.  

Bijzonder dat ik in deze omgeving mag werken. Ik hou van mensen, van de zoektocht die iedereen van ons kent. Ik ben graag deel hiervan en begeleid mensen op hun persoonlijke ontdekkingsreis. Sinds een aantal jaren werk ik voor het ITIP. Ik ben begeleider in het Persoonlijk traject en in de 3-jarige opleiding. 

Je kunt contact opnemen met Sonja Thomann via:
T - 06-55390879
E - s.thomann@wxs.nl

Stijn Rost van Tonningen

Stijn Rost van Tonningen

Toen ik 7 jaar oud was, ben ik op een zeiltocht geweest met mijn vader, over de oceaan van Aruba naar Venezuela. Een avontuur wat mij altijd zal bijblijven! Ik werd ontzettend gegrepen door de kracht en schoonheid van de zee. Alles leek meer verbonden te zijn met elkaar, zo op de zee. Ik met de natuur, met de zee en ook met mijn vader! Daar voelde ik het leven maximaal!

Dat is iets wat ik ook in de bergen en in de woestijn terug vind. Iets magisch, intens, immens, natuurlijk, verbonden en inspirerend. Een plek, waar het bijna als vanzelf gaat om vanuit mijn hart te spreken en te handelen; een plek, waar het bijna als vanzelf gaat om persoonlijke uitdagingen helder en zuiver te zien; een plek waar het bijna als vanzelf gaat om dichter bij elkaar te komen. Kortom een plek die zich bij uitstek leent voor inkeer en bezinning! Een plek waar ik me heel erg thuis voel! Nergens anders ervaar ik zo’n natuurlijke plek, waar het werk waar ik zo van houd, het begeleiden van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, zo natuurlijk voelt. 

Je kunt contact opnemen met Stijn Rost van Tonningen via:
T - (06) 41764393
E - stijn@itip.nl

Judith Klamer

Judith Klamer

Sinds 2007 begeleid ik bezinningstochten door de woestijn van Egypte, Marokko en Jordanië. Daarnaast begeleid ik ook retraites in het prachtige ruige oerlandschap van de Vesterålen in Noord-Noorwegen en dichter bij huis: wandeltochten langs het Noordzee strand. Ik heb mijn leven lang veel gereisd en houd van het nomadische gevoel van op reis zijn, van niks naar nergens trekkend, door prachtige oerlandschappen. En ik hou van de stilte waardoor alles in jezelf weer tot klaarheid kan komen en alles om je heen nog intenser waarneembaar wordt. Op deze reis naar binnen en naar buiten, voel ik me in m'n element en neem ik graag mensen mee. Meer over Judith vind je op haar website.

Je kunt contact opnemen met Judith Klamer via:
T - (06) 41237064
E - judithklamer@online

Ingrid van Dijk

Ingrid van Dijk

Ik hou van de stilte, de harmonie en de vanzelfsprekendheid die er in de natuur is, waardoor ik me uitgenodigd voel me af te stemmen op mijn eigen pure natuur. Ik hou van de ruige lege gebieden van het noorden maar ook dichtbij huis kan ik de puurheid van de natuur ervaren. Een lange wandeling buiten in de natuur heeft daarom altijd een verfrissende en helende werking op mij: ik heb weer contact met mijn innerlijke kompas en voel een groot vertrouwen in het leven én mezelf.

Het begeleiden van een vision quest is voor mij een intense ervaring waarin ik me blijf verwonderen over de boodschappen die de natuur spiegelt en telkens weer heel passend blijken te zijn. En verder vind ik het heerlijk om dit samen met mijn man, Bertram Lammers, te mogen doen.

Meer over Ingrid vind je op haar website.

 

Je kunt contact opnemen met Ingrid van Dijk via:
T - 06-10686514
E - info@beddingwerk.nl

Huib Beerda

Huib Beerda

Een groot deel van mijn jeugd heb ik doorgebracht in de Friese weilanden en velden. Bomen klimmen, polsstok springen, vuurtje stoken, zeilen, schaatsen en zwemmen maakten mij als vanzelf vertrouwd met de vrije natuur. Hier kan ik ontspannen, opladen, genieten van vergezichten, wolken en wind. In mijn werk bij de zweethutceremonie’s, die ik maandelijks organiseer, ontmoet ik de natuur op een aardse, spirituele manier, voel ik mij onderdeel van een groter geheel en verbaas me over de wijsheid en kennis, eenvoud en complexiteit van dieren en planten. Door mijn werk als bouwer van indiaanse tipi’s kom ik op de mooiste plekken van Nederland en Europa.

Ik woon in Wolfheze aan de rand van de Veluwe met mijn vrouw Daan en onze twee kinderen. Sinds 2018 werk ik als co-begeleider bij het persoonlijk traject en de opleiding van het ITIP.

Je kunt contact opnemen met Huib Beerda via:
T - 06-46294016
E - informatie@bigdipper.nu

Pam van der Vlugt

Pam van der Vlugt

Ik ben gefascineerd door het verlangen om je eigen weg te vinden. Ik geloof namelijk heilig dat iedereen zijn eigen weg heeft en daar het meest krachtig is. De natuur helpt mij om in het moment te zijn en te genieten van de kleine dingen in het leven. Groots en meeslepend leven is misschien juist wel oog hebben voor het kleine. 
Ik hou van het fysieke aspect en de enorme ruimte die het buitenzijn geeft. 

‘In een groep zorg ik voor veiligheid, ik kom snel tot de kern en ik heb oog voor de dynamiek die er speelt en durf hierin ook confonterend te zijn. Als organisatie psycholoog begeleid ik Management Teams in hun zoektocht naar samenwerking, vertrouwen en leiderschap, coach ik mensen met vragen over hun leven en hun werk en ben ik begeleider in persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Dit werk doe ik deels als zelfstandige bij de “Fabriek van Onbevangenheid” en Innertrail en deels verbonden aan het ITIP, waar ik de afgelopen jaren ook zelf ben opgeleid.’

Je kunt contact opnemen met Pam van der Vlugt via:
T - 06-22912737
E - pam@itip.nl

Axel Posthumus

Axel Posthumus

Ik hou ervan om midden in het leven te staan. Samen met anderen doelen te bereiken en ergens voor te gaan. Onderweg zijn met je geliefde, gezin, familie, vrienden en collega’s. Samen dingen beleven en delen. Maar…….af en toe stilstaan hoort daar echt bij. De stilte laten ontstaan en kijken wat er is wanneer de adrenaline is gezakt en de rust is ingekeerd. Wat waren ook weer mijn dromen, ben ik nog bij mezelf en in contact met mijn omgeving en de mensen die mij lief zijn en hebben? Een trektocht in stilte door de woestijn is een ultieme vorm om die stilte te laten ontstaan, geholpen door de energie van je tochtgenoten, het te voet onderweg zijn onder primitieve omstandigheden en de primaire werking van de woestijnelementen. 
 
Ik heb de 3 jarige opleiding doorlopen in 2012-2014. Itip helpt mij en mijn bedrijf Windunie in ons groeiproces. Vanaf 2017 ben ik deelnemer in de Itip Masterclass bezielend leidinggeven.

Je kunt contact opnemen met Axel Posthumus via:
T - 06-29015584
E - axel@apos.nl

INITIATIEF VAN ITIP | SCHOOL VOOR LEVEN EN WERK

Bezinningstochten is een initiatief van ITIP School voor leven en werk, opleidingsinstituut voor iedereen die wil leven en werken vanuit bezieling en vertrouwen. We geloven dat wanneer je uitdrukking geeft aan wat je werkelijk drijft, je vervuld leeft en jouw bestemming vindt in de wereld. Al meer dan 35 jaar bieden wij opleidingen en activiteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, en zijn we werkzaam in het veld van organisatieontwikkeling en loopbaanbegeleiding. Daarnaast hebben we bijna 20 jaar ervaring in het  organiseren van bezinningstochten, natuurretraites en inspiratiereizen.