Bezinningstochten home

Begeleiders van bezinningstochten

Marga Brinkhof

Marga Brinkhof

Je kunt contact opnemen met Marga Brinkhof via:
T - (06) 22053201
E - marga@itip.nl

Bertram Lammers

Bertram Lammers

Ik ben een natuurmens met een voorliefde voor de bergen en de leegte van de woestijn en het hoge Noorden. De oerkracht van de natuur en het sjamanisme inspireren mij, telkens weer. Als ik buiten ben dan stroomt het vanzelf in me. Ik ben dan vol in contact met mijn vrolijke, speelse en avontuurlijke kant en ook vol vertrouwen. Ik geniet ervan om in het werk met mensen de kracht, stilte en inspiratie van de natuur hun werking te laten hebben. In een echte ontmoeting met de natuur vind je jezelf en de natuurlijke weg die bij je hoort. Mijn drum en fluit zijn trouwe metgezellen op elke tocht. Naast de bezinningstochten, werk ik in de diverse opleidingen en in het organisatiewerk van het ITIP. Ik ben geboren in 1959, getrouwd met Ingrid van Dijk en we hebben drie kinderen. Meer over Bertram vind je op zijn website en waarom hij zo van dit werk houdt in onderstaand filmpje.

 

Je kunt contact opnemen met Bertram Lammers via:
T - (06) 50445344
E - bertram@itip.nl

Herma Meulenkamp

Herma Meulenkamp

De vreugdevolle én pijnlijke gebeurtenissen die het leven op mijn bord legt, zijn een grote bron van inspiratie voor me. Wat mij van buitenaf tegemoet komt, ervaar ik steeds vaker als hulp om mijn kern te bevrijden en mijn licht te laten schijnen. Dat is niet altijd meteen het geval; meditatie, stilte, studeren en in gesprek gaan met anderen, helpen me om toe te laten wat er is. Van daaruit ontstaat mijn eigen antwoord en geef ik mijn inspiratie vorm. Dan raak ik vervuld en ben ik dankbaar gestemd.

In Israël merk ik dat bepaalde plaatsen mij diep raken, door de oerverhalen die in me leven en de energie die daar aanwezig is. Er worden grenzen, schillen van verdediging, in mij opgeroepen en versterkt … andere grenzen  lossen onmiddellijk op. Daardoor kan ik zeggen dat Israël het beloofde land is, buiten mij en in mij.     

Al meer dan 35 jaar begeleid ik mensen; ik leid ze op om zo vrij mogelijk hun weg in het leven te vinden. Binnen het ITIP werk ik in verschillende opleidingen en daarnaast heb ik mijn eigen praktijk. Inmiddels ben ik zo’n 40 jaar samen met Simon Goudsmid, mijn man. We hebben één zoon, die ver is uitgevlogen.

Je kunt contact opnemen met Herma Meulenkamp via:
T - 06-18466319
E - herma.meulenkamp@gmail.com

Hans Wopereis

Hans Wopereis

Sinds mijn 24ste ben ik werkzaam op het kruispunt van persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling. Ik kwam al vroeg bij het ITIP te werken, en ben daar sinds 2000 mede-directeur van. Voor mensen in eindverantwoordelijke functies bied ik een masterclass Bezielend Leiderschap aan en daarnaast heb ik een eigen kring van oud-leerlingen, de Herinnerkring geheten. Twee boeken heb ik mogen schrijven: in 2009 "Het licht en de korenmaat: je ziel als werkgever” en in 2019 “Bezieling werkt; 8 bronnen van groei en ontwikkeling in organisaties".

In 2002 kwam ik samen met vriend en mede-directeur Bas Klinkhamer op het idee om een vierdaagse retraite met een groep leidinggevenden niet te laten plaatsvinden in een conferentieoord, maar deze aan te bieden als een tocht in de bergen. Dit bleek een van de beste ideeën uit mijn leven, zo geïnspireerd en dankbaar kwam ik ervan terug. Het is de geboorte geweest van Bezinningstochten. Voor mij komt in deze vorm alles samen, mijn avontuurlijkheid, mijn leiderschap, mijn improvisatievermogen, en mijn liefde voor het samen op pad zijn in de natuur. 

 

Je kunt contact opnemen met Hans Wopereis via:
T - (06) 10378975
E - hans@itip.nl

Gert Stegeman

Gert Stegeman

Stilte en bezinning zijn voor mij een belangrijke bron van inspiratie. Ik vind die terug in de natuur, wandelend door bossen, weiden en langs rivieren dichtbij huis. En in de bezinningstochten die ik sinds 2011 begeleid, o.a. naar de woestijn van Marokko, de bergen van Nepal, de Zuid-Westkust van Engeland en Israël. In deze reizen ben ik in mijn element en vind ik telkens nieuwe inspiratie; stilte, leegte, gezamenlijk onderweg zijn in ongerepte natuur, ontspannen en op je eigen verhaal komen, ieder zijn eigen (innerlijke) pad gaan, weer gaan beseffen wat er echt toe doet in je leven en daarin eigen keuzes maken. Ik kan me geen mooier 'werk' voorstellen.

Bij het ITIP ben ik begeleider in diverse opleidingen en (loopbaan)trajecten. Verder begeleid ik in mijn eigen praktijk  mensen individueel bij werk- en levensvragen. Ik ben getrouwd met Corine en vader van twee dochters, Anne en Nynke.

Meer over Gert vind je op zijn website. En in onderstaand filmpje vertelt hij wat bezinningstochten hem bieden.

 

Je kunt contact opnemen met Gert Stegeman via:
T - (06) 15414871
E - gert@itip.nl

Ellen van Damme

Ellen van Damme

Ik houd van de heldere kleuren in het mediterrane licht. De tragere tred, het genotsvolle, het expressieve van het zuiden. Hoewel ik een Hollandse vrouw ben passen ze bij mij. Als vanzelf ontspan ik en word ik leeg.

Zo ben ik bedoeld. Hetzelfde ken ik wanneer ik een retraite volg of geef. De drukte in mijn hoofd neemt af, mijn lichaam ontspant, dat wat mij benauwt of zorgen baart krijgt ruimte. En als vanzelf breekt het licht er door heen. Dat is me dierbaarder dan wat dan ook. Ervaren dat er ruimte voor vertrouwen en liefde komt.

Nog vreugdevoller is het wat mij betreft als de mensen die ik begeleid, geheel op hun eigen wijze, ditzelfde ervaren. Er ontstaat een samen dat elke ervaring verdiept. En dat in een omgeving vol van licht en schoonheid.

Ik ben binnen het Itip werkzaam in verschillende opleidingen, geef retraites en maak deel uit van het organisatie advies team. Ik ben getrouwd met Bart Veldhuis. We hebben drie volwassen dochters, een kleindochter en kleinzoon.

Je kunt contact opnemen met Ellen van Damme via:
T - (06) 16332334
E - ellen@itip.nl

Marcel Favier

Marcel Favier

‘Het doel van de pelgrim is niet het heiligdom, maar iedere stap op zijn weg ernaartoe.’
De bergen hebben mijn grote voorliefde. Als kind al kwam ik graag in de Alpen en later ben ik diverse keren naar de bergen van India, Bhutan en Nepal gereisd. In de negentiger jaren woonde ik vijf jaar in Nepal en was ik maandelijks voor mijn werk op lange fieldtrips in de Himalaya. De stille kracht van de bergen, de levende religie (Advaita Vedanta en het Boeddhisme) en het contact met de bergvolken van Nepal (ik spreek inmiddels vloeiend Nepalees), hebben me diep geraakt en gevormd tot wie ik nu ben. De bergen voeden me, maken me rustig en ontspannen en brengen me in aanraking met een diep vertrouwen. In mijn bezinningstochten bied ik mensen graag de helende ervaring van het wandelen als een pelgrim in combinatie met meditatie en yoga, en dat alles in het machtige decor van de besneeuwde Himalaya! Naast de bezinningstochten, werk ik als begeleider in de diverse opleidingen van het ITIP en het organisatie- en loopbaanwerk. Ik ben van 1965, getrouwd met Joyce Lakwijk en we hebben samen twee kinderen die de trotse bezitters zijn van Nepalese namen: Tara en Jum.

Waarom Marcel dit werk zo graag doet kan je hieronder bekijken.

 

 

Je kunt contact opnemen met Marcel Favier via:
T - (06) 13611499
E - marcel@itip.nl

Sonja Thomann

Sonja Thomann

Het avontuur zoeken in de stilte, buiten ergens in de ongerepte natuur, dat is mijn grote passie. Ik voel dan dat ik leef, dat ik een ben met alles. Met elke stap die ik zet in de woestijn creëer ik ruimte in mijn hoofd en hart en er ontstaat een nieuwe perspectief. Ik kijk definitief anders naar mijn dagelijks bestaan in Den Haag. “Anders” betekent voor mij antwoorden vinden, in mij laten ontstaan, die niet gekleurd zijn door de stress en de snelheid van ons leven. Door het ritme van het lopen, de stilte en de schoonheid van de natuur valt alles op zijn plek. In de woestijn voel ik me thuis.  

Bijzonder dat ik in deze omgeving mag werken. Ik hou van mensen, van de zoektocht die iedereen van ons kent. Ik ben graag deel hiervan en begeleid mensen op hun persoonlijke ontdekkingsreis. Sinds een aantal jaren werk ik voor het ITIP. Ik ben begeleider in het Persoonlijk traject en in de 3-jarige opleiding. 

Je kunt contact opnemen met Sonja Thomann via:
T - 06-55390879
E - s.thomann@wxs.nl

Ingrid van Dijk

Ingrid van Dijk

Ik hou van de stilte, de harmonie en de vanzelfsprekendheid die er in de natuur is, waardoor ik me uitgenodigd voel me af te stemmen op mijn eigen pure natuur. Ik hou van de ruige lege gebieden van het noorden maar ook dichtbij huis kan ik de puurheid van de natuur ervaren. Een lange wandeling buiten in de natuur heeft daarom altijd een verfrissende en helende werking op mij: ik heb weer contact met mijn innerlijke kompas en voel een groot vertrouwen in het leven én mezelf.

Het begeleiden van een vision quest is voor mij een intense ervaring waarin ik me blijf verwonderen over de boodschappen die de natuur spiegelt en telkens weer heel passend blijken te zijn. En verder vind ik het heerlijk om dit samen met mijn man, Bertram Lammers, te mogen doen.

Meer over Ingrid vind je op haar website.

 

Je kunt contact opnemen met Ingrid van Dijk via:
T - 06-10686514
E - info@beddingwerk.nl

Huib Beerda

Huib Beerda

Een groot deel van mijn jeugd heb ik doorgebracht in de Friese weilanden en velden. Bomen klimmen, polsstok springen, vuurtje stoken, zeilen, schaatsen en zwemmen maakten mij als vanzelf vertrouwd met de vrije natuur. Hier kan ik ontspannen, opladen, genieten van vergezichten, wolken en wind. In mijn werk bij de zweethutceremonie’s, die ik maandelijks organiseer, ontmoet ik de natuur op een aardse, spirituele manier, voel ik mij onderdeel van een groter geheel en verbaas me over de wijsheid en kennis, eenvoud en complexiteit van dieren en planten. Door mijn werk als bouwer van indiaanse tipi’s kom ik op de mooiste plekken van Nederland en Europa.

Ik woon in Wolfheze aan de rand van de Veluwe met mijn vrouw Daan en onze twee kinderen. Sinds 2018 werk ik als co-begeleider bij het persoonlijk traject en de opleiding van het ITIP.

Je kunt contact opnemen met Huib Beerda via:
T - 06-46294016
E - informatie@bigdipper.nu

Axel Posthumus

Axel Posthumus

Ik hou ervan om midden in het leven te staan. Samen met anderen doelen te bereiken en ergens voor te gaan. Onderweg zijn met je geliefde, gezin, familie, vrienden en collega’s. Samen dingen beleven en delen. Maar…….af en toe stilstaan hoort daar echt bij. De stilte laten ontstaan en kijken wat er is wanneer de adrenaline is gezakt en de rust is ingekeerd. Wat waren ook weer mijn dromen, ben ik nog bij mezelf en in contact met mijn omgeving en de mensen die mij lief zijn en hebben? Een trektocht in stilte door de woestijn is een ultieme vorm om die stilte te laten ontstaan, geholpen door de energie van je tochtgenoten, het te voet onderweg zijn onder primitieve omstandigheden en de primaire werking van de woestijnelementen. 
 
Ik heb de 3 jarige opleiding doorlopen in 2012-2014. Itip helpt mij en mijn bedrijf Windunie in ons groeiproces. Vanaf 2017 ben ik deelnemer in de Itip Masterclass bezielend leidinggeven.

Je kunt contact opnemen met Axel Posthumus via:
T - 06-29015584
E - axel@apos.nl

INITIATIEF VAN ITIP | SCHOOL VOOR LEVEN EN WERK

Bezinningstochten is een initiatief van ITIP School voor leven en werk, opleidingsinstituut voor iedereen die wil leven en werken vanuit bezieling en vertrouwen. We geloven dat wanneer je uitdrukking geeft aan wat je werkelijk drijft, je vervuld leeft en jouw bestemming vindt in de wereld. Al meer dan 35 jaar bieden wij opleidingen en activiteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, en zijn we werkzaam in het veld van organisatieontwikkeling en loopbaanbegeleiding. Daarnaast hebben we bijna 20 jaar ervaring in het  organiseren van bezinningstochten, natuurretraites en inspiratiereizen.