n
Bezinningstochten home

Nepal
Bezinningstocht rond de berg van de ziel

6 - 28 apr 2025

Op deze bijzondere bezinningstocht treden we in de voetsporen van de yogi's en de Tibetaanse monniken die zich al duizenden jaren in de Himalaya’s terugtrekken om te mediteren. Zowel het hindoeïsme als het boeddhisme kennen een rijke traditie van pelgrimeren. Nepal heeft talrijke heilige plaatsen waar pelgrims heen trekken om trouw te beloven aan het allerdiepste in zichzelf.

Onthechten en je Zelf herinneren

Ook voor ons is de grootsheid van de besneeuwde bergen van de Himalaya bij uitstek een plek om tot rust en bezinning komen. Op deze pelgrimstocht trekken we over een hoge bergpas en lopen we rondom het Manaslu massief, vertaald als 'berg van de ziel'. Tijdens het klimmen maken we ons stap voor stap los van de verwikkelingen van ons dagelijks bestaan. Aan de hand van meditatievragen, bezinnen we ons op de zegeningen en belemmerende patronen in onze levens. Op de paden die ons naar boven leiden, worden we door de vele geloofsbakens in het landschap steeds weer herinnerd aan het Zelf, onze ziel. Zoals daar zijn: de kloostertjes, de gebedsvlaggen en de afbeeldingen van Shiva en zijn ‘godenverwanten’. In de bergen ervaren we de pure kracht van de natuur en onze nietigheid als mens. In deze indrukwekkende omgeving raak je gaandeweg onthecht en innerlijk zo stil dat de antwoorden op essentiële levensvragen als vanzelf omhoog komen. Het diepe contact met je zelf, brengt helder zicht op wie je bent en wat je te doen staat. Stil van geest en met hernieuwde inzichten, dalen we weer af naar de bewoonde wereld en pakken onze levens weer op met nieuwe energie.
 

Impressie bezinningstocht Himalaya

Van Kathmandu naar Manaslu, de 'berg van de ziel'

We starten onze reis in Kathmandu, waar we enkele indrukwekkende tempels bezoeken. Per minibus reizen we dan naar het begin van onze veertiendaagse wandeltocht rondom Mount Manaslu, de 'berg van de ziel'. We starten in een subtropisch landschap met rijstterrassen en typisch Nepalese dorpen en we doorkruisen bamboe- en rododendronbossen. We volgen een prachtig pad langs de rivier en via hangbruggen wisselen we steeds van oever. Zo bereiken we een alpien landschap met traditionele Tibetaans boeddhistische dorpen en daar genieten we onze eerste blik op de besneeuwde Manaslu. Na een rustdag vervolgen we onze weg door yakweiden en langs muren van gestapelde gebedsstenen. We komen meer en meer in een steenwoestijn en zijn omgeven door gletsjers die glinsteren in het zonlicht. Uiteindelijk bereiken we het hoogste punt van onze wandeltocht, de met gebedsvlaggen getooide Larkya La pas (5135m). Vanaf de pas beleven we adembenemende vergezichten op de sneeuwkappen van Nepal en Tibet.
 


"Nepal heeft me zowel mentaal, fysiek en emotioneel uitgedaagd en tot mijn kern gebracht. Een mooie zoektocht rond de berg van de ziel naar mijn eigen ziel. De rust, ruimte en hoogte gaven mij inspiratie, vreugde en kracht. Ik heb gevonden wat ik zocht, achtergelaten wat ik kwijt wilde en herboren laten worden wat er altijd gezeten heeft. Een nieuw licht in liefde."
- deelnemer bezinningstocht HimalayaSlapen in herbergjes, lopen in stilte, ervaringen delen

Tijdens de trek verblijven we in karakteristieke bergdorpen en overnachten in gastvrije herbergjes. Stilte is een belangrijk onderdeel van deze reis. We lopen, eten en rusten veelal in stilte, dit verdiept je persoonlijk proces van reflectie. Ook maken we je wegwijs in het Tibetaanse Boeddhisme en helpen je dit toepasbaar te maken met behulp van meditaties en ervaringsoefeningen. Verder wisselen we onze ervaringen en inzichten uit tijdens dagelijkse deelrondes, en spreken we met elkaar tijdens praktisch overleg.

We lopen dagelijks zes tot zeven uur. Onze bagage wordt gedragen door Nepalese sherpa’s. Ze zijn open en nieuwsgierig in het contact, via hen krijgen we veel mee over de Nepalese bergcultuur. Onze gids vertelt over de omgeving, de religie en geeft informatie over het voorkómen van hoogteziekte. De tocht is pittig maar wordt geleidelijk opgebouwd wat betreft wandelinspanning en hoogte acclimatisatie. Voorwaarde is dat je goed ter been bent en een goede conditie hebt. Enige bergwandelervaring is een voordeel.

Klik hier voor een impressie van het reisprogramma van dag tot dag.

Praktische informatie

Reisdata: zondag 6 april t/m maandag 28 april 2025.
Reiskosten (exclusief vliegticket): ca. € 4.295,- (prijs nog onder voorbehoud, wordt in april bekend).
Let op! SNP boekt het vliegticket voor je. De kosten hiervan worden aan de reissom toegevoegd. De ticketprijs kan fluctueren afhankelijk van het moment van boeken.

De reiskosten zijn inclusief: coaching en begeleiding (2 begeleiders, een Nepalese gids en sherpa's die de bagage dragen), hotelovernachtingen (incl. ontbijt) op basis van 2-persoonskamers in Kathmandu, verblijf in lokale lodges, eten en drinken gedurende de trek, transfers en alle benodigde permits;
exclusief: vliegticket Amsterdam-Kathmandu met Turkish Airlines (prijs nog niet bekend en € 35,- reserveringskosten), maaltijden in Kathmandu, boekingskosten (€ 25), SGR-bijdrage (€ 5), calamiteitenfonds (€ 2,50), kosten voor een visum (ca. 50,-).
De toeslag voor eenpersoonskamer gedurende de 4 nachten in Kathmandu is ca. € 300,-.

De groepsgrootte is minimaal 8, maximaal 14 deelnemers.

De reis wordt begeleid door Marcel Favier en Gert Stegeman.
Voor de mensen die definitief meegaan is er op maandag 8 februari 2025 een voorbereidings- en kennismakingsavond in Zutphen; aanvang 19.00 uur tot 21.30 uur.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marcel Favier:
marcel@itip.nl 0f 06-13611499; of met het kantoor van het ITIP via onderstaande contactgegevens.

Voor algemene inhoudelijke vragen over onze bezinningstochten en -activiteiten, en vragen over inschrijven en opties: zie veelgestelde vragen.

Op deze reis zijn de SNP reisvoorwaarden van toepassing. Het is belangrijk een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor jezelf.

E-mail ons: bezinningstochten@itip.nl of bel (0575) 510 850
inschrijven optie

OP ZOEK NAAR AVONTUUR MET DIEPTE

Wij hebben ruim 20 jaar ervaring in het organiseren van bezinningstochten, natuurretraites, vision quests en inspiratiereizen. Meer dan 1000 deelnemers gingen je voor met een gemiddelde waardering van 8,8! Daarmee zijn we dé expert op dit gebied in Nederland.

Bezinningstochten is een initiatief van het ITIP. Wij geloven dat wanneer je uitdrukking geeft aan wat je werkelijk beweegt, je vervuld leeft en jouw bestemming in de wereld vindt. Al meer dan 40 jaar bieden wij opleidingen en activiteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Verder zijn we werkzaam in het veld van organisatieontwikkeling, loopbaanbegeleiding en bezinningstochten.