n
Bezinningstochten home

Nepal
Kloostertocht Tsum Vallei (VOL)

9 mrt - 1 apr 2024

Op deze speciale tocht nemen we je mee naar een Tibetaans boeddhistisch  juweel dat verscholen ligt achter de besneeuwde pieken van het Ganesh Himal massief: de Tsum vallei (de 'Verborgen' Vallei). Deze authentieke, dunbevolkte vallei, strekt zich uit tot in Tibet en is pas 12 jaar open voor publiek! We trekken rond langs de vele kloosters (hoogste punt 3700 m) om ons vervolgens drie dagen terug te trekken voor een stilte- en meditatieretraite in de nabijheid van een prachtig Tibetaans klooster.

Het verborgen juweel

De afgelegen Tsum vallei is in zijn geheel omgeven door de glinsterende toppen van de Ganesh Himal (7422 m), Shringi en Boudha Himal en de machtige Himalchuli (7893 m). De door de vallei rond trekkende boeddhistische pelgrims beschouwen Tsum als een van de ‘baeyuls’, een verborgen mythisch land waar je innerlijke vrede kunt vinden en bovenal je spirituele leven kan voeden. Grote namen als Guru Padmasambhava en yogi Milarepa hebben zich hier ooit in grotten teruggetrokken voor meditatie.

De vriendelijke bewoners van de authentieke dorpen, zijn van Tibetaanse oorsprong en leven hier in harmonie met de prachtige natuur. Overal liggen kleine kloostertjes, stupa’s en oude meditatiegrotten met kleurrijke fresco’s. Langs de voetwegen treffen we onovertroffen mani walls aan, lange muren van gebeeldhouwde gebedsstenen. Het Tibetaans boeddhisme in zijn pure eenvoud en schoonheid vind je hier nog ongeschonden terug.

Lopen en loslaten

We starten onze trek in het middengebergte (2500 – 3500 m) van het Gorkha district. De veelal met leistenen geplaveide paden voeren ons langs eindeloos gestapelde rijstterrassen, stukjes jungle met watervalletjes en fluitende vogels, en door karakteristieke Hindoe dorpen. Getuige de kleine tempeltjes langs de weg, is dit het land van Shiva en Vishnu. Op de eerste twee passen worden we bij helder weer beloond met vergezichten op de Himalaya. Dan dalen we af naar de kloof van de Budhi Gandaki rivier, om vervolgens door bamboe- en rododendronbossen naar het begin van de boeddhistische Tsum vallei te klimmen. Bij elke stap die je zet in deze unieke bergwereld, laat je het drukke bestaan van thuis steeds verder los. 

 

Impressie kloostertocht Tsum Vallei in Nepal

Retraite bij Tibetaans klooster 

In de voetsporen van de Tibetaanse monniken trekken we de weidse Tsum vallei binnen. We bezoeken de vele ‘gompa’s’ (Tibetaans voor klooster) en meditatie grotten die de vallei rijk is. Na 9 dagen wandelen, onderbroken door een rustdag, komen we aan bij het klooster van Rachen. Hier bivakkeren we 3 dagen in een eenvoudige lodge naast het klooster en hebben onze eigen retraite met stilte, meditatie en wandelingen door de ongerepte natuur naar unieke uitzichtpunten. Voor de meditaties en het mantra zingen, mogen we meerdere keren per dag gebruik maken van de rijkversierde gebedsruimtes met oude fresco’s en enorme boeddha-beelden. Ook zijn we welkom bij de dagelijkse chant- en meditatiediensten van de nonnen.

Stil van geest en hernieuwde energie

Op deze schitterende plek, ervaren we de pure kracht van de natuur en onze nietigheid als mens. Gaandeweg raak je steeds verder onthecht en innerlijk zo stil dat de antwoorden op essentiële levensvragen als vanzelf omhoogkomen. Het diepe contact met je zelf brengt helder zicht op wie je bent en wat je te doen staat. Stil van geest en met nieuwe energie dalen we in 4 dagen weer af naar de bewoonde wereld.
 

Persoonlijke impressie van een deelnemer

Slapen in herbergjes, lopen in stilte, ervaringen delen

Tijdens de trek overnachten we in gastvrije herbergjes. De ochtend begint met lichaamswerk en het uitwisselen van dromen. Elke dag kent zijn eigen thema dat past bij het moment, bij het landschap en bij de innerlijke reis die we maken. We maken je wegwijs in het Tibetaans Boeddhisme. En we helpen je om boeddhistische thema’s toepasbaar te maken met behulp van meditaties en ervaringsoefeningen. Stilte verdiept je persoonlijk proces van reflectie en is daarom een belangrijk onderdeel van deze reis: we lopen, eten en rusten in stilte. Wel spreken we met elkaar over onze ervaringen en inzichten tijdens de dagelijkse deelrondes. En tijdens praktisch overleg.


Ik had voortdurend het gevoel onderdeel te zijn van een magische groep en een zeer bijzondere reis waar alles op zijn plek viel!

- deelnemer bezinningstocht Nepal


Op de wandeldagen, lopen we zes tot acht uur. Onze bagage wordt gedragen door Nepalese sherpa’s. Net als de bewoners van de dorpen waar we doorheen wandelen, zijn ze open en nieuwsgierig in het contact. Via hen krijgen we veel mee over de Nepalese bergcultuur. De tocht vereist dat je goed ter been bent en een goede conditie hebt want de paden gaan flink omhoog en omlaag. Er wordt goed rekening gehouden met de hoogte acclimatisatie. Als je bergwandelervaring hebt, dan is dat in je voordeel.

Persoonlijke imprssie van een deelnemer

Praktische informatie
Reisdata: zaterdag 9 maart t/m maandag 1 april 2024.
Deze reis zit VOL.
Wil je op de wachtlijst, stuur dan een e-mail naar bezinningstochten@itip.nl of kijk naar de nieuwe geplande reis voorjaar 2025.

Reiskosten (exclusief vliegticket): ca. € 4.295,-.
Let op! SNP boekt het vliegticket voor je. De kosten hiervan worden aan de reissom toegevoegd. De ticketprijs kan fluctueren afhankelijk van het moment van boeken.

De reiskosten zijn inclusief: coaching en begeleiding (2 begeleiders), hotelovernachtingen (incl. ontbijt) op basis van 2-persoonskamers in Kathmandu, verblijf in lokale lodges, eten en drinken, transfers en alle benodigde permits; exclusief: vliegticket Amsterdam-Kathmandu met Turkish Airlines (ca. (de kosten voor de vluchten zijn per 20-12-2023 omhoog gegaan) € 1.415,- en € 35,- reserveringskosten), de maaltijden in Kathmandu, visumkosten (ca. $ 50,-), boekingskosten (€ 25), SGR-bijdrage (€ 5) en calamiteitenfonds (€ 2,50). Toeslag voor een eenpersoonskamer gedurende de 4 nachten in Kathmandu is € 300,-

De reis wordt begeleid door Marcel Favier en Huib Beerda. De groepsgrootte is minimaal 10, maximaal 14 deelnemers. Voor de deelnemers die definitief meegaan is er voorafgaand aan de reis een voorbereidings- en kennismakingsavond. Deze vindt plaats op woensdagavond 31 januari van 19.00-21.30 uur in Zutphen.

Klik hier voor een impressie van het reisprogramma van dag tot dag.

Op deze reis zijn de SNP-reisvoorwaarden van toepassing. Het is belangrijk een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor jezelf.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marcel Favier: marcel@itip.nl of 06-13611499; of met het kantoor van het ITIP via onderstaande contactgegevens.

Voor algemene inhoudelijke vragen over onze bezinningstochten en -activiteiten, en vragen over inschrijven en opties: zie veelgestelde vragen.

E-mail ons: bezinningstochten@itip.nl of bel (0575) 510 850
Meer bergtochten

INITIATIEF VAN ITIP | SCHOOL VOOR LEVEN EN WERK

Bezinningstochten is een initiatief van ITIP School voor leven en werk, opleidingsinstituut voor iedereen die wil leven en werken vanuit bezieling en vertrouwen. We geloven dat wanneer je uitdrukking geeft aan wat je werkelijk drijft, je vervuld leeft en jouw bestemming vindt in de wereld. Al meer dan 35 jaar bieden wij opleidingen en activiteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, en zijn we werkzaam in het veld van organisatieontwikkeling en loopbaanbegeleiding. Daarnaast hebben we bijna 20 jaar ervaring in het  organiseren van bezinningstochten, natuurretraites en inspiratiereizen.