Bezinningstochten home

Marokko
Bezinningstocht woestijn

Op aanvraag

Op dit moment staat er geen nieuwe woestijntocht gepland. We plannen weer nieuwe reizen zodra de geldende coronarestricties dusdanig zijn, dat we verantwoord met een groep kunnen reizen. Je kunt je belangstelling voor deze reis aangeven via het optieformulier, dan krijg je van ons bericht zodra we een nieuwe tocht gaan uitzetten. Of schrijf je in voor onze reisagenda om op de hoogte te blijven. Meer informatie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus en hoe wij hier mee omgaan vind je hier.


Toevertrouwen aan de leegte

Nergens kun je zo de stilte en de leegte ervaren als in de woestijn. De krachtige, rauwe kaalheid en de leegte van uitgestrekte vlaktes, imposante rotspartijen en zandduinen. De soms zinderende hitte overdag afgewisseld met koude nachten, waarin een oneindige sterrenhemel je laat duizelen. Eindeloos in de leegte, van niks naar nergens wandelend; het laat je voelen hoe nietig je bent en hoe je je mag toevertrouwen aan dat wat groter is dan jij. Tegelijkertijd doet het je beseffen hoe alles bij jezelf begint. Er zijn geen uitvluchten, geen afleidingen. Dat is de woestijn. Een week lang hier lopen, de stilte tot in het diepst van je wezen laten doordringen. Wat er in je leeft helder laten worden, en weer gaan beseffen wat echt belangrijk voor je is in je leven. Van daaruit kun je tot nieuwe stappen komen.

Wandelen in stilte door de Sahara

We wandelen grotendeels in stilte onder begeleiding van een Bedoeïenengids en zijn mannen, een karavaan kamelen die onze bagage vervoert, en met het gemak van een aantal kamelen om op te rijden. We wandelen afwisselend door laaggebergte waarin de overgang van de Atlas naar de Sahara gemaakt wordt. Het voert ons over rotsachtige vlaktes, langs oude rivierbeddingen en door eindeloze zandduinen van de Sahara, met hier en daar een kleine Bedoeïenen nederzetting of oase.
 


"De schoonheid van eenvoud en rust heb ik in deze week intens ervaren. Het ervaren hoe waardevol dit voor me is, waardoor ik intenser leef en mijn werk nog meer vanuit intuïtie kan benaderen."
- deelnemer woestijntocht Marokko


Impressie bezinningstocht Marokko

Slapen onder de sterren

Elke dag heeft zijn eigen thema, wat past bij dat moment en bij de reis die we ook naar binnen maken. We doen meditatieve en energetische oefeningen. Verder wisselen we ervaringen uit, vertellen over onze levens, en genieten van de gastvrijheid van de Bedoeïenen, die soms 's avonds nog muziek maken. We slapen onder de indrukwekkende sterrenhemel. In de ochtend en de tweede helft van de middag wandelen we. ‘s Middags is er een lunch in de schaduw en ‘s avonds verblijven we in een dagelijks opgebouwd Bedoeïenen kamp. Halverwege de week nemen we een dag rust.

Impressie van een deelnemer:

Praktische informatie

Op dit moment staat er geen nieuwe woestijntocht gepland. Deze plannen we pas weer als we zeker weten dat er geen restricties meer zijn. Je kunt wel je belangstelling aangeven via het optieformulier, dan krijg je van ons bericht zodra we een nieuwe tocht gaan uitzetten. Meer informatie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus en hoe wij hier mee omgaan vind je hier.

Iedereen met een goede gezondheid en een gemiddelde conditie (of bereidheid die vooraf op te bouwen) kan meedoen. Je hebt geen wandel- of woestijnervaring nodig. Wel de bereidheid om je eigen dilemma’s te onderzoeken en de stilte aan te gaan. Er is meer dan voldoende heerlijk eten en voldoende drinkwater. Water om te wassen is zeer beperkt.

De bezinningstocht start op zaterdag. De eerste nacht slapen we in een eenvoudig hotel in Ouarzazate. De volgende ochtend vertrekken we al vroeg voor een vier uur durende rit door het Atlasgebergte naar de startplek van onze tocht. Vanaf hier gaan we te voet verder, om vervolgens zes dagen en vijf nachten in de woestijn te verblijven. Op vrijdag trekken we de woestijn weer uit, en verblijven we weer een nacht in het hotel in Ouarzazate. Op zaterdag vliegen we terug naar Amsterdam.

De groepsgrootte is minimaal 8 en maximaal 14 deelnemers. 

Kosten en aanmelding

Kosten: ca. € 1.895,- 
Dit bedrag is nog onder voorbehoud van stijgende ticketprijzen, waardoor op het moment dat we de reis plannen de reissom hoger kan uitvallen.

De reiskosten zijn incl. begeleiding, ticket Amsterdam-Ouarzazate met Royal Air Maroc, hotelovernachtingen in Ouarzazate op basis van 2-persoonkamer, 6 dagen woestijntocht all-in, transfers; exclusief fooien, drankjes, extra maaltijden, reserveringskosten (€ 25), SGR-bijdrage (€ 5) en calamiteitenfonds (€ 2,50).

Eventuele extra kosten:
- toeslag voor een 1-persoonskamer in Ouarzazate: € 56,- (bij boeking aangeven)

Voor Marokko is geen visum nodig.

Op deze reis zijn de SNP reisvoorwaarden van toepassing. Het is belangrijk een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor jezelf.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het kantoor van het ITIP via onderstaande contactgegevens.

E-mail ons: bezinningstochten@itip.nl of bel (0575) 510 850
optie inschrijven

INITIATIEF VAN ITIP | SCHOOL VOOR LEVEN EN WERK

Bezinningstochten is een initiatief van ITIP School voor leven en werk, opleidingsinstituut voor iedereen die wil leven en werken vanuit bezieling en vertrouwen. We geloven dat wanneer je uitdrukking geeft aan wat je werkelijk drijft, je vervuld leeft en jouw bestemming vindt in de wereld. Al meer dan 35 jaar bieden wij opleidingen en activiteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, en zijn we werkzaam in het veld van organisatieontwikkeling en loopbaanbegeleiding. Daarnaast hebben we bijna 20 jaar ervaring in het  organiseren van bezinningstochten, natuurretraites en inspiratiereizen.