Bezinningstochten home

Marokko
Bezinningstocht woestijn

9 - 16 november 2019

Toevertrouwen aan de leegte

Nergens kun je zo de stilte en de leegte ervaren als in de woestijn. De krachtige, rauwe kaalheid en de leegte van uitgestrekte vlaktes, imposante rotspartijen en zandduinen. De soms zinderende hitte overdag afgewisseld met koude nachten, waarin een oneindige sterrenhemel je laat duizelen. Eindeloos in de leegte, van niks naar nergens wandelend; het laat je voelen hoe nietig je bent en hoe je je mag toevertrouwen aan dat wat groter is dan jij. Tegelijkertijd doet het je beseffen hoe alles bij jezelf begint. Er zijn geen uitvluchten, geen afleidingen. Dat is de woestijn. Een week lang hier lopen, de stilte tot in het diepst van je wezen laten doordringen. Wat er in je leeft helder laten worden, en weer gaan beseffen wat echt belangrijk voor je is in je leven. Van daaruit kun je tot nieuwe stappen komen.

Wandelen in stilte door de Sahara

We wandelen grotendeels in stilte onder begeleiding van een Bedoeïenengids en zijn mannen, een karavaan kamelen die onze bagage vervoert, en met het gemak van een aantal kamelen om op te rijden. We wandelen afwisselend door laaggebergte waarin de overgang van de Atlas naar de Sahara gemaakt wordt. Het voert ons over rotsachtige vlaktes, langs oude rivierbeddingen en door eindeloze zandduinen van de Sahara, met hier en daar een kleine Bedoeïenen nederzetting of oase.
 


"De schoonheid van eenvoud en rust heb ik in deze week intens ervaren. Het ervaren hoe waardevol dit voor me is, waardoor ik intenser leef en mijn werk nog meer vanuit intuïtie kan benaderen."
- deelnemer woestijntocht Marokko (2016)


 

Impressie bezinningstocht Marokko (2017)

Slapen onder de sterren

Elke dag heeft zijn eigen thema, wat past bij dat moment en bij de reis die we ook naar binnen maken. We doen meditatieve en energetische oefeningen. Verder wisselen we ervaringen uit, vertellen over onze levens, en genieten van de gastvrijheid van de Bedoeïenen, die soms 's avonds nog muziek maken. We slapen onder de indrukwekkende sterrenhemel. In de ochtend en de tweede helft van de middag wandelen we. ‘s Middags is er een lunch in de schaduw en ‘s avonds verblijven we in een dagelijks opgebouwd Bedoeïenen kamp. Halverwege de week nemen we een dag rust.

Impressie van een deelnemer:


Praktische informatie


Data: zaterdag 9 november t/m zaterdag 16 november 2019.
Iedereen met een goede gezondheid en een gemiddelde conditie (of bereidheid die vooraf op te bouwen) kan meedoen. Je hebt geen wandel- of woestijnervaring nodig. Wel de bereidheid om je eigen dilemma’s te onderzoeken en de stilte aan te gaan. Er is meer dan voldoende heerlijk eten en voldoende drinkwater. Water om te wassen is zeer beperkt.

De bezinningstocht start op zaterdag 9 november 2019. De eerste nacht slapen we in een eenvoudig hotel in Ouarzazate. De volgende ochtend vertrekken we al vroeg voor een vier uur durende rit door het Atlasgebergte naar de startplek van onze tocht. Vanaf hier gaan we te voet verder, om vervolgens zes dagen en vijf nachten in de woestijn te verblijven. Op vrijdag trekken we de woestijn weer uit, en verblijven we weer een nacht in het hotel in Ouarzazate. Zaterdag 16 november 2019 vliegen we terug naar Amsterdam.

De groepsgrootte is minimaal 8 en maximaal 14 deelnemers. 
De tocht wordt begeleid door Judith Klamer en Huib Beerda.
 
Voor de deelnemers die definitief meegaan is er voorafgaand aan de tocht een informatie-/kennismakingsavond.


Kosten en aanmelding

Kosten: € 1895,-
Dit bedrag is onder voorbehoud van stijgende ticketprijzen, waardoor op het moment van boeking de reissom hoger kan uitvallen. We adviseren om zo tijdig mogelijk te boeken.

De reiskosten zijn incl. begeleiding, ticket Amsterdam-Ouarzazate met Royal Air Maroc, hotelovernachtingen in Ouarzazate op basis van 2-persoonkamer, 6 dagen woestijntocht all-in, transfers; exclusief fooien, drankjes, extra maaltijden, € 20 boekingskosten en € 2,50 calamiteitenfonds. 

Eventuele extra kosten:
- toeslag voor een 1-persoonskamer in Ouarzazate: € 29,- (bij boeking aangeven)

Voor Marokko is geen visum nodig.

Op deze reis zijn de SNP reisvoorwaarden van toepassing. Het is belangrijk een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor jezelf.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Judith Klamer:
(06) 41 23 70 64 of judithklamer@online.nl; of met het kantoor van het ITIP via onderstaande contactgegevens.

E-mail ons: bezinningstochten@itip.nl of bel (0575) 540 700
inschrijven
Meer woestijntochten