n
Bezinningstochten home

Marokko
Bezinningstocht woestijn

Op aanvraag

Toevertrouwen aan de leegte

Nergens kun je zo de stilte en de leegte ervaren als in de woestijn. De krachtige, rauwe kaalheid en de leegte van uitgestrekte vlaktes, imposante rotspartijen en zandduinen. De soms zinderende hitte overdag afgewisseld met koude nachten, waarin een oneindige sterrenhemel je laat duizelen. Eindeloos in de leegte, van niks naar nergens wandelend; het laat je voelen hoe nietig je bent en hoe je je mag toevertrouwen aan dat wat groter is dan jij. Tegelijkertijd doet het je beseffen hoe alles bij jezelf begint. Er zijn geen uitvluchten, geen afleidingen. Dat is de woestijn. Een week lang hier lopen, de stilte tot in het diepst van je wezen laten doordringen. Wat er in je leeft helder laten worden, en weer gaan beseffen wat echt belangrijk voor je is in je leven. Van daaruit kun je tot nieuwe stappen komen.

Wandelen in stilte door de Sahara

We wandelen grotendeels in stilte onder begeleiding van een Bedoeïenengids en zijn mannen, een karavaan kamelen die onze bagage vervoert, en met het gemak van een aantal kamelen om op te rijden. We wandelen afwisselend door laaggebergte waarin de overgang van de Atlas naar de Sahara gemaakt wordt. Het voert ons over rotsachtige vlaktes, langs oude rivierbeddingen en door eindeloze zandduinen van de Sahara, met hier en daar een kleine Bedoeïenen nederzetting of oase.
 


"Een magische intense ervaring om weer bij jezelf te komen waar woorden geen recht aan doen."
- deelnemer woestijntocht Marokko


 

Impressie bezinningstocht Marokko

Slapen onder de sterren

Elke dag heeft zijn eigen thema, wat past bij dat moment en bij de reis die we ook naar binnen maken. We doen meditatieve en energetische oefeningen. Verder wisselen we ervaringen uit, vertellen over onze levens, en genieten van de gastvrijheid van de Bedoeïenen, die soms 's avonds nog muziek maken. We slapen onder de indrukwekkende sterrenhemel. In de ochtend en de tweede helft van de middag wandelen we. ‘s Middags is er een lunch in de schaduw en ‘s avonds verblijven we in een dagelijks opgebouwd Bedoeïenen kamp. In de loop van de week nemen we een dag rust.

Iedereen met een goede gezondheid en een gemiddelde conditie (of bereidheid die vooraf op te bouwen) kan meedoen. Je hebt geen wandel- of woestijnervaring nodig. Wel de bereidheid om je eigen dilemma’s te onderzoeken en de stilte aan te gaan. Er is meer dan voldoende heerlijk eten en voldoende drinkwater. Water om te wassen is zeer beperkt.

Praktische informatie

De bezinningstocht start op zaterdag. De eerste nacht slapen we in een  hotel in Marrakech. De volgende ochtend vertrekken we al vroeg voor een acht uur durende rit door het Atlasgebergte naar de startplek van onze tocht. Vanaf hier gaan we te voet verder, om vervolgens zes dagen en vijf nachten in de woestijn te verblijven. Op vrijdag trekken we de woestijn weer uit, en reizen we terug naar ons hotel in Marrakech. Op zaterdag vliegen we terug naar Amsterdam.

De groepsgrootte is minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers.
De tocht wordt begeleid door Gert Stegeman.
 
Voor de deelnemers die definitief meegaan is er voorafgaand aan de reis een informatie-/kennismakingsbijeenkomst in Utrecht (datum volgt).
 

Data, kosten en aanmelding

Data: november 2024, exacte data volgen
Reiskosten: ca. € 1.745,- (kosten onder voorbehoud, en exclusief vliegticket)
Let op! SNP boekt het vliegticket voor je. De kosten hiervan worden aan de reissom toegevoegd. De ticketprijs kan fluctueren afhankelijk van het moment van boeken.

De kosten zijn inclusief begeleiding, hotelovernachtingen in Marrakech op basis van een 2-persoonkamer, 6 dagen woestijntocht all-in, transfers; exclusief ticket Amsterdam-Marrakech met Transavia en € 35 reserveringskosten), fooien, drankjes, evt. extra maaltijden, € 25 boekingskosten, € 5 SGR-bijdrage en € 2,50 calamiteitenfonds. 

Eventuele extra kosten:
- toeslag voor een 1-persoonskamer in Ouarzazate: € 70,- (bij boeking aangeven)

Voor Marokko is geen visum nodig.

Op deze reis zijn de SNP reisvoorwaarden van toepassing. Het is belangrijk een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor jezelf.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gert Stegeman:
(06) 15414871 of gert@itip.nl; of met het kantoor van het ITIP via onderstaande contactgegevens.

 
E-mail ons: bezinningstochten@itip.nl of bel (0575) 510 850
Meer woestijntochten

INITIATIEF VAN ITIP | SCHOOL VOOR LEVEN EN WERK

Bezinningstochten is een initiatief van ITIP School voor leven en werk, opleidingsinstituut voor iedereen die wil leven en werken vanuit bezieling en vertrouwen. We geloven dat wanneer je uitdrukking geeft aan wat je werkelijk drijft, je vervuld leeft en jouw bestemming vindt in de wereld. Al meer dan 35 jaar bieden wij opleidingen en activiteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, en zijn we werkzaam in het veld van organisatieontwikkeling en loopbaanbegeleiding. Daarnaast hebben we bijna 20 jaar ervaring in het  organiseren van bezinningstochten, natuurretraites en inspiratiereizen.