Bezinningstochten home

Bezinningstochten nieuws

1 mei 2024

Mei 2024 - Rugzakgesprekken voor oud-deelnemers

Voor oud-deelnemers aan onze bezinningstochten bieden we nu 'rugzakgesprekken' aan. Dat is een een-op-een wandelcoaching in de natuur, waarin je samen met een van onze begeleiders de intense ervaring die je in de bezinningstocht hebt gehad individueel kunt verdiepen. Zo houd je de ervaring van de tocht levend en geef je jouw ontwikkeling een push.

April 2024 - Verkenning van een Wildernistocht in de Ardennen

Deze maand zijn de begeleiders Huib Beerda en Gert Stegeman op verkenning geweest in de Ardennen om een geschikte plek te vinden van voor een nieuwe bezinningstocht. Deze wildernistocht, geënt op onze Hollandse Wildernistocht, zal plaatsvinden in de ruige natuur van de zuidelijke Ardennen. We hebben daarvoor een mooie plek gevonden, binnenkort vind je meer informatie over deze reis op onze website.

Januari 2023 - We zijn weer onderweg!

Het heeft even geduurd, maar we gaan weer op reis. Dit voorjaar naar de woestijn van Marokko en de bergen van Nepal. En in het nieuwe jaar hebben we twee reizen in Europa ontwikkeld waar je met de trein of auto naar toe kunt. In het najaar van 2023 organiseren we een pelgrimstocht door de prachtige heuvels nabij Assisi, en in het voorjaar van 2024 de Parcivaltocht langs de kust van Cornwall in het zuidwesten van Engeland. Schrijf je in voor onze reisladder om op de hoogte te worden gehouden van al onze (nieuwe) reizen. 

Februari 2021 - Nieuw reisperspectief gloort: op de oude voet verder of ...

We zijn nog in lockdown, maar aan de horizon gloort nieuw perspectief. De reisbranche trekt een eigen plan om reizen mogelijk te maken zodra de beperkingen daarvoor verminderd worden. Door middel van vaccinaties en verplichte sneltesten bij vertrek en aankomst, hoopt de reiswereld de corona-impasse te doorbreken. Dat zou goed nieuws zijn voor onze bezinningstochten naar Engeland, Jordanië, Marokko en Nepal die dit najaar op het programma staan. Tegelijk hopen we dat daarmee niet alles terug gaat naar het oude.

Het zou fijn zijn als er een andere manier van reizen ontstaat, met als kernwoorden bewuster, gematigder, vaker dichter bij huis, en meer afgestemd op de cultuur en natuur van het land waar je naar toe gaat. Een manier van reizen waarin je niet zozeer op pad gaat als consument en toerist, langs de bekende toeristische attracties en om even te ontsnappen aan de drukte van alledag. Maar meer als ontdekkingsreiziger en pelgrim, waarin je uiterlijke reis ook een innerlijke reis kan zijn, en een manier om op te laden en weer werkelijk tot jezelf te komen.

Ook wij als Bezinningstochten zijn nog meer doordrongen geraakt van de noodzaak en de waarde van deze nieuwe manier van reizen. En ook wij willen daarin ons extra steentje bijdragen. Daarom hebben we o.a. ons aanbod 'dichtbij huis' uitgebreid met de individuele bezinningstocht en een voorjaarswandelretraite op Terschelling. Verder beraden we ons op wat we nog meer kunnen doen dan alleen de milieubelasting van onze verre reizen compenseren. We houden je op de hoogte. 


Juni 2020 - Nieuw aanbod: Individueel bezinningspakket

Een nieuw aanbod is geboren: het individueel bezinningspakket. Al langer liepen we met de wens om ook individuele reizigers en pelgrims iets te kunnen bieden op het gebied van bezinning. Bovendien sluit dit aanbod goed aan bij deze tijd waarin we beperkter kunnen reizen. Het pakket is geschikt voor een 4-daagse wandeltocht en bestaat uit een voor- en eindgesprek, en opdrachten en inspiratie voor onderweg. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat de bezinning die je zoekt diepgang en impact gaat hebben. De wandeltocht kun je zelf organiseren, al dan niet vanaf dezelfde  plek van waaruit je dagtochten gaat maken. Je kunt ook een door ons geselecteerd wandelarrangement bij onze reispartner SNP boeken, zodat je je over de logistieke kant van je reis geen zorgen hoeft te maken. Het individuele bezinningspakket kan nu geboekt worden en is vanaf 1 juli beschikbaar.


Mei 2020 - Extra Vision Quest in september

Omdat de Vision Quest in augustus al vroegtijdig vol was, hebben we ons aanbod dichtbij huis uitgebreid met een extra Vision Quest op de Veluwe in september. Zo willen we mensen in de gelegenheid stellen om deze bijzondere vorm van natuurretraite ook dit jaar nog te ervaren. Wil je alvast een voorproefje, kijk dan onderstaand filmpje waar we je laten zien hoe je tijdens de Vision Quest een tarp op kunt zetten.


Maart 2020 - Onze voorjaarsreizen naar het najaar verplaatst

In verband met de uitbraak van het Corona-virus zijn onze voorjaarsreizen naar Engeland, Nepal en Marokko naar het najaar verplaatst. De stiltewandelingen en het Stilteweekend op Schiermonnikoog komen te vervallen. We hopen dat we tegen die tijd weer kunnen reizen, en onze bezinningstochten alsnog doorgang kunnen vinden.


Juli 2019 - Op zoek naar de Heilige Graal in Engeland

Volgend voorjaar bieden we voor het eerst een bezinningstocht in Engeland aan. Afgelopen maand hebben we met het team van Bezinningstochten de prachtige noordwest kust van Cornwall verkend. Hier bevinden zich ook de ruïnes van het kasteel Tintagel, waar volgens de overlevering Koning Arthur geboren werd. In deze mythische omgeving treden we volgend jaar in het spoor van Parcival, de jongen die tot ridder van de Ronde Tafel werd. Net als hij gaan we op zoek naar de heilige graal, naar datgene wat ons in ons werk en leven werkelijk bezielt.


Mei 2019 - Hollandse Wildernistocht van start

In mei heeft voor het eerst onze nieuwe bezinningstocht 'de Hollandse Wildernistocht' plaatsgevonden onder de bezielende leiding van Bertam :Lammers en Huib Beerda. Een bezinningsavontuur dicht bij huis, in de oernatuur van de Hollandse Veluwe, slapen in een tipi, koken op vuur, en afgesloten met een mini Vision Quest en een zweethut.

Een deelneemster vertelt over haar ervaring: 'Nog steeds trilt mijn lichaam na 4 hele bijzondere dagen en alle ontdekkingen die we hebben gedaan tijdens de afgelopen 4-daagse retraite. Wat een geweldige reis door de Hollandse Wildernis! Naast dat het de avonturier in me wakker heeft gemaakt heeft het ook voor rust en een nieuwe focus gezorgd. Dat is wat de natuur met je doet, het voedt, laat je zien wat écht belangrijk voor je is en het geeft je vertrouwen. De setting, de tipi’s, de fijne samenstelling van gelijkgestemden én de geweldige begeleiding van @Bertram Lammers en @Huib Beerda maakte dat we ons in een warm bad voelden, naast de koude douche dan waarop we na de bijzondere zweethutceremonie werden getrakteerd  ;), wat een diepe ervaring was dat!! Samen hebben we ontdekt, beproefd, waargenomen en verdiept, ik krijg het gevoel niet met woorden beschreven. Zo ging ik de dag na thuiskomst met de hond wandelen en besloot eens aan de andere kant van de weg te lopen, want daar zat toch iets moois had ik al lang geleden eens gehoord? Ik ontdekte daar een prachtig park, waar de natuur zich van zijn mooiste kant laat zien met grote bloemenvelden en oude bomen. Het park ligt er al jaren, maar nú pas besloot ik om het toch maar eens te gaan ontdekken. En dat is wat deze dagen met me hebben gedaan, het heeft mijn nieuwsgierigheid gewekt en de deur open gezet naar nieuwe wegen en mogelijkheden. Dat was wat ik hoopte en dat was ook wat ik vond!!'


Januari 2019 - Woestijnervaring van Hans Wopereis, directeur ITIP

Hans Wopereis, directeur van ITIP School voor leven en werk en oprichter van Bezinningstochten, schrijft over zijn reiservaring tijdens zijn sabbatical in de Sinaï woestijn. Voor het eerst loopt hij zonder de verantwoordelijkheid van een groep, en komt zijn onophoudelijke gedachtenstroom tegen die hem hoorndol maakt. Wanneer hij een hond tegenkomt die steeds zijn eigen staart probeert te pakken, komt het besef dat het hem nooit zal gaan lukken om zichzelf te pakken te krijgen en tot stilstand te brengen. Overweldigd door het besef dat overgave niet iets is wat je kunt bewerkstelligen, transformeert langzaam zijn 'alleen zijn' in een gevoel van 'Een te zijn met het Al'.

>Lees hier Hans zijn volledige reiservaring


Oktober 2018 - Met een organisatie op pad in de Zweedse bossen

In september hebben we met 6 partners van een advies- en trainingsorganisatie een mooie herfsttocht gemaakt door de Zweedse bossen. Een hele andere manier om elkaar te ontmoeten en stil te staan bij belangrijke organisatorische veranderingen. Samen op pad, lopen in stilte, genieten van de prachtige natuur, slapen in schuilhutten en in de avond indringende gesprekken bij het kampvuur over wat de verandering in het bedrijf van ieder persoonlijk en van elkaar vraagt. Een mooi voorbeeld van maatwerk van Bezinningstochten voor teams en organisaties.


Januari 2018Vanaf 2018 reis je met ons CO2-neutraal!

Samen met onze reispartner SNP vinden we een zo klein mogelijke footprint écht belangrijk. SNP hierover: 'We bekijken altijd hoe je de natuur en cultuur van je bestemming het minst verstoort. Dat zie je terug in de keuze van activiteiten, vervoermiddelen en accommodaties. Daarnaast compenseren wij vanaf 1 januari je reis. Van overnachtingen tot en met de transfers en excursies. Ook de vluchten bieden wij vanaf 1 januari alleen nog aan inclusief CO2-compensatie.' Met SNP, en dus met ons, reis je straks CO2-neutraal. Kijk voor meer informatie op snp.nl/co2neutraal.

 

Juni 2017 - Op verkenning met het team van Bezinningstochten 

In het weekend van Hemelvaart zijn we met het team van Bezinningstochten op verkenningstocht geweest in het Virgental in Oostenrijk. In september zullen we hier een bezinningstocht houden.

We wijken naar dit gebied uit omdat in de Karwendel, waar we de tocht vorig jaar hebben gehouden, de belangrijkste hut wordt verbouwd. En omdat het Virgental nieuw voor ons is, wilden we de tocht graag vóórlopen. Ondanks dat er boven 2000 meter nog aardig wat sneeuw lag, konden we toch een groot deel van de route verkennen. Met als resultaat dat er een goede kans bestaat dat deze tocht een blijvertje gaat worden in het aanbod van Bezinningstochten, zo zeer zijn we onder de indruk en zo geschikt blijkt ook de route die we daar hebben uitgezet! Onwaarschijnlijke schoonheid, ontzagwekkende ervaring, in een geweldig gebied.

Heb je interesse om mee te gaan met de bezinningstocht van 19 t/m 24 september 2017? > Lees verder
 


Mei 2017 - Bezinningstochten in het SNP-reismagazine 

In het derde nummer van SNP.NL, het reismagazine van onze samenwerkingspartner SNP, is een mooi artikel verschenen over onze bezinningstochten.

'SNP Natuurreizen heeft een enorm aanbod aan prachtige reizen. Voor wie lekker buiten actief wil zijn en wil genieten van de natuur en andere culturen. Voor wie op zijn vakantie daarnaast bezig wil zijn met levensvragen of leegte en stilte wil ervaren, zijn er bezinningstochten. ITIP School voor leven en werk organiseert ze al jaren. SNP denkt mee over de mooiste plekken en regelt de logistiek, boeking en organisatie ter plaatse.' > Lees verder


Februari 2017 - Persoonlijk dagboek van een deelnemer aan de bezinningstocht naar Nepal

Akkie Muller, deelnemer aan de bezinningstocht naar Nepal in november 2016, heeft tijdens zijn reis een inspirerend persoonlijk dagboek geschreven: 'Uw coach is ook maar een mens'.


'In het dagelijks leven ben ik echtgenoot, vader, executive coach bij Human Sources en mede-eigenaar van S-Buddy. Om de 'zaag scherp te houden' neem ik jaarlijks deel aan een intensieve retraite. Deze keer was het een bezinningstocht naar Nepal. Steeds weer ben ik onder de indruk van de openheid die mijn cliënten mij durven te tonen. Door mijn persoonlijk dagboek te delen, streef ik naar diezelfde kwetsbaarheid. Ik merk dat 'het uiten' helpt om een vervullend leven te leiden. Ter inspiratie.' > Lees verder


Januari 2017 - Op bezoek bij een opvangplek voor kinderen in Nepal

Deze zomer gaat Marcel Favier, een van onze begeleiders, samen met zijn vrouw Joyce Lakwijk en hun kinderen naar Nepal. Zij zullen daar ook een eenvoudige en liefdevolle opvangplek bezoeken voor kinderen waar de ouders niet meer voor kunnen zorgen. In de brief van Joyce lees je hier meer over. We nodigen je van harte uit de kinderen op deze plek met een kleine bijdrage te steunen!

'Beste mensen,
Deze zomer ga ik met mijn gezin (Marcel, Tara en Jum) naar Nepal voor een rondreis van vier weken. Marcel heeft daar in de jaren 90, voordat ik hem leerde kennen, gewoond en gewerkt. Al jaren hebben we de wens om daar samen heen te gaan, en dat gaat nu dus gebeuren! Waarom ik je schrijf, is dat we ook een opvangplek bezoeken voor kinderen waar de ouders niet meer voor kunnen zorgen. We willen graag geld meenemen voor deze kinderen waarvoor geen structurele steun is ...' > Lees verder


December 2016 - In het blad de Roerom staat een boeiend en persoonlijk reisverslag van Marcel Vugts, deelnemer aan de bezinningstocht naar Nepal in maart 2016: 'Ga naar waar je moet zijn'.

'Enige tijd geleden werd ik door de redactie van de Roerom gvraagd naar mijn ervaringen met een bezinningstocht in Nepal die ik afgelopen jaar maakte. Een mooie gelegenheid om voor mijzelf nog eens op een rijtje te zetten wat deze reis voor me betekend heeft. Daarnaast ook erg leuk om te delen en misschien anderen op het idee te brengen om zichzelf ook zo'n ervaring te gunnen. > Lees verder


December 2015 - Persoonlijke filmimpressie van een deelnemer aan de woestijntocht naar Marokko

Jan van Venrooy, deelnemer aan de woestijntocht naar Marokko in maart 2015, heeft een persoonlijke filmimpressie gemaakt van zijn reis van bezinning onder de titel: 'De woestijn, goeroe van de leegte'.

 


 


< terug

OP ZOEK NAAR AVONTUUR MET DIEPTE

Wij hebben ruim 20 jaar ervaring in het organiseren van bezinningstochten, natuurretraites, vision quests en inspiratiereizen. Meer dan 1000 deelnemers gingen je voor met een gemiddelde waardering van 8,8! Daarmee zijn we dé expert op dit gebied in Nederland.

Bezinningstochten is een initiatief van het ITIP. Wij geloven dat wanneer je uitdrukking geeft aan wat je werkelijk beweegt, je vervuld leeft en jouw bestemming in de wereld vindt. Al meer dan 40 jaar bieden wij opleidingen en activiteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Verder zijn we werkzaam in het veld van organisatieontwikkeling, loopbaanbegeleiding en bezinningstochten.